Longboarddeal - Evura: 035 5446937

Longboard disciplines

Cruising / Carving

Cruising is fun! De combinatie van steppen, rollen en het maken van soepele bochten geeft het relaxte “surfy” cruising gevoel. Cruisen is niet alleen voor beginners, het is voor iedereen en het kan (bijna) overal! Zo kun je naar vrienden, de (buurt) winkel, het strand en naar veel meer leuke bestemmingen cruisen.

Op vrijwel elk longboard type kun je cruisen en carven. Vaak zitten de trucks bij cruising iets losser en zijn bushings iets softer, dit geeft je een extra soepele besturing. Voor extra comfort is een longboard met een flex deck aan te raden, oneffenheden in het wegdek worden hierdoor grotendeels weg gefilterd. Wil je tijdens het cruisen gemakkelijk op en over obstakels “hoppen” dan is een longboard met een kicktail deck of double kick deck aan te raden.

cruising-carving

 

Commuting / Long distance

Bij commuting en long distance longboarding ligt de focus met name op het afleggen van (grotere) afstanden. Het longboard wordt hierbij vaak sportief ingezet of gebruikt als transportmiddel naar werk of school. Hiervoor wordt het longboard vaak als vervanger van de fiets gebruikt.

Leg je lange afstanden op je board af? Of reis je het grootste deel met de trein, metro of bus en hoef je maar kleine stukjes te boarden? Niet alleen de afstand, maar ook de drukte en bochten die je onderweg tegenkomt kan bepalend zijn voor je boardkeuze en afstelling van je longboard.

Voor longboarding op langere afstanden wordt over het algemeen gekozen voor een drop-down of drop-through longboard die je laag bij de grond brengt. Deze lage positie zorgt er voor dat steppen gemakkelijk gaat en weinig energie kost, ook geeft deze positie je veel stabiliteit, dit is erg prettig bij langere afstanden. Voor cummuting en long-distance boarding is een lichte (niet te diepe) concave vaak fijn, dit geeft je controle en maakt het board goed te besturen. Te veel (deep) concave of w-concave kan zeer oncomfortabel zijn bij langere afstanden.

Voor een optimale combinatie van comfort en snelheid zijn wielen voor commuting / long distance longboarding vaak relatief groot en hebben een medium hardheid. De juiste trucks en bushing setup is afhankelijk van het gebruik. Rij je in druk gebied met veel bochten, dan zijn zachte bushings en iets lossere trucks aan te raden. Is je route relatief rustig en bestaat deze uit weinig bochten? Zet je trucks dan iets vaster en gebruik hardere bushings zodat je board extra stabiel wordt.

commuting longboard

 

Long distance pumping (LDP)

Long Distance Pumping (LDP) is het voortbewegen van je board doormidden van een pompende beweging (pumping), dit doe je met beide voeten op het deck. Long distance pumping gaat het gemakkelijkst op een vlak (niet heuvelachtig) traject. Voor LDP wordt vaak een top-mount longboard gebruikt.

Voor maximale pumping mogelijkheden wordt de setup van een longboard vaak aangepast. Vaak wordt een smalle Regular truck (bv. Bennet) aan de voorkant van het board gebruikt en een smalle Reverse Truck (bijv. 125mm Randal) achter. Ook andere setups kunnen, afhankelijk van de lengte en flex van een deck, een goede basis vormen voor LDP. Zo is een compacte cruiser waarbij de regular trucks extra los zitten ook vaak vrij gemakkelijk vooruit te pumpen.

long distance pumping

 

Freeride/ Slide

Freeriding en sliding is wat je vaak ziet in spectaculaire longboard filmpjes op Youtube en Facebook. Bij freeriding gaat het om speed, drifting, sliding en fun fun fun! Full speed longboardend van een helling, heuvel of berg kun je met sliding je snelheid reguleren en je skills showen, en superveel plezier beleven! Sliding kan “stand up” of juist laag met je handen aan de grond, hiervoor heb je sliding gloves nodig. Voor freeriding is het dragen van bescherming pads, een helm en sliding gloves sterk aan te raden.

Voor maximale controle kun je voor freeriding en sliding het beste een board met veel concave gebruiken. Daarbij is een longboard met een symmetrische (twin tip) deck shape aan te raden, hiermee kun je na een slide gemakkelijk een andere kant op rijden. Freeride wielen waarmee je gemakkelijk kunt sliden zijn harder dan carving wielen. Gebruik voor sliding in ieder geval wielen met een hardheid van meer dan 80a. Hoe harder het wiel is, des te gemakkelijker je deze in een slide kunt krijgen. Extra harde wielen zijn voor sliding niet altijd aan te raden, deze wielen kunnen op hoge snelheid door gripverlies soms te gemakkelijk gaan sliden, waardoor je je controle kunt verliezen.

 

Downhill / Speed boarding

Downhill longboarding is het op hoge snelheid naar beneden longboarden van hoge en lagere heuvels. Doormiddel van airbraking en sliding kun je in/voor bochten remmen en je board onder controle houden. Net zoals bij freeriding, is het bij downhill boarding van groot belang om beschermers, slide gloves en een helm te dragen.

Boards die goed bij downhill longboarding passen zijn vaak zeer stiff, hebben veel concave en/of w-concave. Deze concave geeft je voeten veel grip zodat je ook op downhill snelheid veel controle over het board hebt. Voor downhill boarding worden vaak wielen met een medium hardheid (durometer) gebruikt. Voor downhill geschikte trucks zijn vaak extra sterk, voorzien van een kleine hanger/baseplate hellinghoek en uitgerust met harde bushings voor maximale stabiliteit. downhill longboarding

 

Slalom

Slalom longboarding is het boarden om obstakels heen, dit kan op vlakke trajecten of rollend van een heuvel naar beneden. Vaak wordt voor slalom longboarding gebruik gemaakt van slalom pionnen. Slalommen is een perfect activiteit om je stuur skills te verbeteren. Slalommen kan ook door middel van pumping. Hierbij hoef je niet te steppen en kun je je longboard doormiddel van een pompende beweging vooruit bewegen.

Voor slalom kun je verschillende longboard types gebruiken. Een topmount longboard, zoals een pintail, kicktail of een double-kick topmount is hierbij ideaal te gebruiken. Deze boards geven je door het hoge zwaartepunt, extra stuurcontrole. Boards waarmee je extra gemakkelijk korte bochten kunt maken zijn rond de 36 - 40 inch lang en voorzien van een korte wielbasis.

Bij slalom passende trucks zijn vaak voorzien van mid/soft bushings. Geschikte wielen voor slalom zijn vaak voorzien van een scherpe/rechte lip, zijn vaak relatief soft en rond de 70-75mm hoog. Dit geeft veel grip, controle en voorkomt drifing.

 

Freestyle

Freestyle longboarding is in principe gelijk aan de standaard skateboard discipline. Freestyle longboarding bestaat dus voor 100% uit het maken van vette skate tricks. Ook voor freestyle longboarding is het dragen van goede beschermers en een helm, sterk aan te raden.

Voor freestyle tricks heb je in ieder geval een board met 1 kick nodig, een double kick longboard biedt echter de meeste freestyle mogelijkheden.

 

Dancing

Dancing is het dansen op je longboard tijdens het cruisen en freestylen. Niet alleen wordt er bij dancing veel met de voeten heen en weer bewogen, ook worden er hierbij vaak freestyle moves gemaakt. Vaak wordt hiervoor een extra lang longboard gebruikt met niet al te ruwe griptape. Een lang longboard geeft je voeten veel bewegingsruimte en niet ruwe (kleine korrel) griptape laten je voeten gemakkelijker op het deck bewegen. Niet alleen lengte kan een rol spelen, ook is een beetje flex vaak fijn. Daarbij is een longboard met (double) kicks aan te raden, hiermee heb je maximale freestyle mogelijkheden.