Longboarddeal - Evura: 035 5446937

Longboard lagers vervangen

Op deze pagina vindt je informatie over het vervangen van longboard lagers. Het verwijderen en plaatsen van lagers kan zonder tools. Vaak is het gemakkelijker om gebruik te maken van een bearing puller/press . Een longboard wiel is voorzien van twee lagers, vaak is tussen deze twee lagers een spacer geplaatst. Het plaatsen van een spacer tussen twee lagers is sterk aan te raden, deze zorgt er voor dat de lagers onder alle omstandigheden recht in het wiel blijven zitten. Hierdoor zijn de lagers extra goed bestand tegen extreme zijwaartse druk.

Benodigde onderdelen en tools bij het verwijderen en plaatsen van longboard lagers:

  • 8 nieuwe longboard lagers (1 lager-set)
  • 4 spacers (voor elk wiel 1)
  • Bearing press/puller of truck *

* Een bearing press/puller maakt het verwijderen en plaatsen van lagers extra gemakkelijk. Lagers kun je echter ook verwijderen en plaatsen met het uiteinde van de as van een longboard truck.

longboard lagers verwijderen

Als eerste draai je de axle moeren los zodat je een wiel (met lagers) los van de as kunt halen. Indien er speedrings aan weerszijden van de wielen op de as geplaatst zijn, haal deze dan tegelijk en voorzichtig (speedrings raak je gemakkelijk kwijt) met het wiel van de as af. Je kunt nu de lagers uit een wiel halen, dit kan zowel met een bearing press/puller als met de truck waarvan je zojuist het wiel hebt gehaald.

Longboard lagers verwijderen met bearing press/puller

Het verwijderen van longboard lagers kan eenvoudig en snel met de bearing press/puller van Bones. Druk hiervoor eerst de knop van de bearing press/puller in, steek vervolgens de pen van de puller door een lager heen totdat het uiteinde van de puller achter de lager blijft haken. Hierna kun je de lager er eenvoudig uittrekken. De pen van de Bones puller haal je vervolgens uit de lager door de knop de Bones bearing press/puller in te drukken. Herhaal dit proces bij alle lagers van alle wielen totdat je alle lagers los van de wielen zijn. Let op: Indien tussen de lagers een spacer geplaatst is blijft de Bones puller soms niet direct achter de lager haken, wrik de lager er dan uit door de pen heen en weer te bewegen en naar je toe te halen.

Longboard lagers verwijderen zonder tools (met truck)

Longboard lagers verwijderen kan ook zonder tools. Plaats hiervoor het losse wiel (met lager) een stukje op het uiteinde van een truck, door het wiel vervolgens te kantelen kun je de lager uit het wiel wrikken. Herhaal dit proces bij alle lagers van alle wielen totdat alle lagers los van de wielen zijn.

longboard lagers plaatsen

Nieuwe lagers kun je eenvoudig met een bearing press/puller van Bones of met je truck in de wielen drukken. Vergeet voor het indrukken van de lagers in een wiel niet eerst een spacer tussen lagers te plaatsen, gebruik van spacers raden wij sterk aan omdat geplaatste lagers dan meer zijwaartse druk/belasting aan kunnen

Longboard lagers plaatsen met Bones bearing press/puller

Longboard lagers zijn extra gemakkelijk met een bearing press in een wiel te drukken, plaats hiervoor de eerste lager om de pen van de press/puller en druk deze vervolgens in het wiel. Hierna kun je de tweede lager en eventueel daarbovenop een spacer om de pen van de bearing press plaatsen en (gezamenlijk) in de andere kant van het wiel drukken.

Longboard lagers plaatsen zonder tools (met truck)

Longboard lagers zijn in een wiel te plaatsen met een truck. Druk hier hiervoor eerst lichtjes de eerste een lager in het wiel. Plaats vervolgens het wiel met lager om de truck-as en druk de lager tegen de verdikking van de truck in het wiel. Herhaal dit vervolgens met de tweede lager aan de andere kant van het wiel en plaats hiervoor eventueel eerst een spacer in het midden van het wiel.