Longboarddeal - Evura: 035 5446937

Longboard soorten

Er zijn veel verschillende longboard soorten. Om een beetje duidelijkheid te creëren hebben we op deze pagina weergegeven welke longboards types er grofweg zijn. Hieronder vindt je een overzicht van de longboard soorten met bijbehorende kenmerken. Deze verdeling vindt je terug in de categorieën van onze webshop.

Eigenschappen van onderstaande longboard soorten kunnen gemixt zijn met andere longboard soorten. Zo kan bijvoorbeeld een bepaald longboard type een mix zijn van bijvoorbeeld een double-kick en een top-mount longboard.

Pintail longboards

Pintail longboards hebben een druppelvormige deck shape. De achterkant van een pintail longboard loopt voorbij de achterwielen door en is spits/puntig van vorm. Bij deze boards zijn de trucks vaak topmount (aan de onderkant) op het deck vastgezet. Bij topmount pintail longboards ligt het zwaartepunt relatief hoog, dit geeft veel controle en maakt het longboard perfect bestuurbaar. Pintail longboards worden vaak voor cruising, carving en slalom longboarding gebruikt.

Kicktail longboards

Kicktail longboards lijken in de basis veel op pintail longboards, het belangrijkste verschil is dat kicktail boards voorzien zijn van een relatief brede (kick) tail. Door druk te zetten op deze kicktail is de voorkant van het longboard omhoog te bewegen (liften). Hierdoor kun je gemakkelijk op -en over obstakels zoals stoepranden “hoppen”. Ook maakt een kicktail longboard freestyle tricks mogelijk. Trucks zijn vaak topmount (aan onderzijde van het deck) geplaatst. Dit geeft veel controle en maakt het longboard zeer goed te besturen. Kicktail longboards worden veel voor cruising, carving en freestyle longboarding gebruikt

Drop-down longboards

Drop-down longboards hebben door de gebogen deck shape een wisselende deck hoogte. Ter hoogte van de trucks en wielen is het deck hoger dan in het midden (het sta-oppervlak) van het deck. Een dropped down longboard is hierdoor zeer stabiel. Drop-down longboards zijn o.a. geschikt voor speed boarding en long-distance longboarding.

Drop-through longboards

Bij drop-through longboards ligt het deck relatief dicht bij grond. De lage deck positie word gerealiseerd door de drop-through truck montage, de trucks zijn hierbij door het deck heen geplaatst en aan de bovenzijde vastgezet. Het laag gelegen deck van een drop-through longboard geeft veel stabiliteit en maakt pushen (steppen) extra gemakkelijk. Een drop-through longboard kan voor vele longboard disciplines worden gebruikt.

Een stiff board met diepe concave/w-concave, stabiele trucks met mid/hard bushings en mid/hard wheels biedt o.a. een perfect basis voor speed en freeride longboarding. Een drop-through longboard met een flexibel (flexy) deck, soepele trucks, mid/soft wheels is perfect voor cruising, carving en comfortabele long-distance longboard sessies.

Double-Dropped longboards

Een double-dropped longboard is een longboard type dat een drop-through met een drop-down longboard combineert. De trucks zijn bij deze boards door het deck heen gemonteerd en de deck shape loopt gebogen naar beneden af. Het longboard biedt hiermee veel stabiliteit. Double-drop longboards zijn vaak stiff en voorzien van veel concave en/of w-concave. Dit geeft je veel controle. Double-dropped longboards worden veel voor speed, downhill en freeride longboarding gebruikt

Double-kick longboards

Double kick longboards zijn voorzien van twee kicks, 1 achter de achterwielen en 1 voor de voorwielen. Vaak zijn beide kicks gelijk aan elkaar en is de board-shape volledig symmetrisch. Door de double-kicks is dit longboard type zowel aan voor -als achterkant te “liften”. Deze mogelijkheid kun je benutten als je bijvoorbeeld een obstakel (bijv. stoeprand) wil overbruggen. Double kick longboards worden o.a. veel gebruikt voor freestyle longboarding.

Top-mount downhill longboards

Bij top-mount downhill longboards zijn de trucks altijd aan de onderzijde van het deck (topmount) gemonteerd. Deze montage methode maakt de longboard constructie vaak extra sterk. De decks van top-mount downhill longboard zijn vaak zeer stiff en voorzien van veel concave / w-concave. Deze (diepe/grillige) concave zorgt voor veel grip, hierdoor kun je bij afdalingen maximale controle over je board uitoefenen. Top-mount downhill boards worden vaak voor downhill en freeride/slide longboarding gebruikt.

Top-mount cutout longboards

Top-mount cutout longboards lijken qua deck-shape sterk op drop-through longboards. Het deck van top-mount cutout boards loopt voor de wielen sterk naar binnen toe, deze (cutout) shape zorgt er voor dat de wielen volledig vrij kunnen bewegen en er geen wheelbite kan ontstaan. Door de top-mount truck montage (tegen onderkant van het deck) staat het deck van het longboard relatief hoog. Dit geeft veel controle en maakt het longboard goed te besturen.

Top-mount cutout longboards worden veel voor cruising, carving en slalom longboarding gebruikt. Enkele Top-mount cutout boards zijn voorzien van (twee) kicks, deze boards zijn ook geschikt voor (skate) freestyle longboarding. Extra lange top-mount cutout longboards bieden door de extra bewegingsruimte ook veel dancing mogelijkheden.

Mini Cruiser longboards

Mini cruiser longboards zijn een stuk kleiner dan de meeste andere longboards. Cruisers zijn vaak rond de 22 - 36 inch lang. Door het compacte formaat zijn deze boards zeer wendbaar, licht en gemakkelijk mee te nemen in trein, bus of metro. Veel mini-cruisers zijn voorzien van een kicktail. Kicktail cruisers zijn te gebruiken voor freestyle skateboard tricks. Mini cruisers worden meestal gebruikt voor cruising, carving en pumping.

Retro plastic cruisers

Retro plastic cruisers zijn classic Penny skateboards of daarop geïnspireerde kunststof cruisers. High-end plastic cruisers zijn erg populair, mede door de supersterke en bijzonder vormgegeven kunststof decks, het lichte gewicht en de gemonteerde high-end onderdelen. Retro plastic cruisers zijn zeer veelzijdig, de boards zijn o.a. geschikt voor cruising, carving en freestyle skating.

Pool boards

Pool boards zijn voorzien van een kicktail en een oplopende (small) nose. Hiermee is de voor -en achterkant van een pool board te liften. De shape van een pool board is vaak “old-skool” en in de basis nauwelijks gewijzigd ten opzichte van de eerste pool boards uit de jaren 70. In die tijd werden pool boards gebruikt voor skating in lege zwembaden. Tegenwoordig worden pool boards nog steeds in pools en bowls gebruikt. Daarnaast is het pool board geschikt voor freestyle (skate) tricks en cruising.