Longboarddeal - Evura: 035 5446937

Longboard trucks monteren en afstellen

Op deze pagina vindt je longboard truck informatie die betrekking heeft op de montage en de afstelling van trucks. Trucks kunnen op top-mount of drop-through decks gemonteerd worden. Op topmount decks worden trucks op een andere manier geplaatst dan op een drop-through deck, beide methodes worden op deze pagina behandeld. Het afstellen van trucks kan eenvoudig door de longboard trucks losser of vaster te zetten, meer informatie vindt je hieronder bij “longboard trucks afstellen”.

Longboard trucks monteren

Een Longboard truck is op of door een deck (drop-through) te monteren. Meestal worden op een longboard deck Reverse Kingpin trucks gemonteerd. Op drop-through boards kunnen uitsluitend deze Reversed trucks geplaatst worden. Op topmount decks kunnen eventueel ook Standard Kingpin trucks gemonteerd worden. Trucks bestaan uit een baseplate en een hanger. De hanger is het deel waaraan de wielen bevestigd zijn, de vlakke bovenzijde van de baseplate is het deel dat aan het deck gemonteerd wordt. Montage van deze trucks kan met of zonder riser-pads.

Benodigde onderdelen en tools bij longboard truck montage Bij de montage van longboard trucks op een top-mount deck of door een drop-through deck heb je de volgende onderdelen en tools nodig

Benodigde onderdelen
  • 1 longboard deck
  • 2 complete longboard trucks (Reversed of Standard)*
  • 8 schroeven (bouten) in juiste lengte **
  • 8 Moeren (zelf-borgend)
  • Eventueel heb je twee riser-pads (soft/hard flat/angled) nodig
  • Bij montage op een drop-through deck heb je 8 drop-through washers (ringen) nodig

* Op drop-through decks kunnen uitsluitend reverse-kingpin trucks gebruik worden
** De juiste schroef lengte is afhankelijk van de dikte van je deck + eventuele risers

Benodigde tools
  • 1 Longboardtool (2 delig)
of
  • 1 M5 Steek/dop sleutel
  • 1 Kruiskop schroevendraaier of Inbussleutel (afhankelijk van schroefkop)
  • Bij montage op een drop-through deck heb je 1 steeksleutel voor scheiding en samenvoeging van de truck hanger -en baseplate nodig

Bevestiging van longboard trucks op het deck

Longboard trucks bevestig je bij alle top-mount longboard (dit zijn alle boards m.u.v. drop-through boards) aan de onderkant van het deck. Bij drop-through boards bevestig je de trucks door het deck heen.

Truck bevestiging op top-mount deck

Druk vanaf de bovenkant de bouten door de gaten van het longboard deck heen, draai het deck vervolgens om en plaats de baseplate van de trucks om de bouten heen. Indien nodig of gewenst kun je tussen het deck en trucks riser-pads plaatsen. Draai vervolgens de moeren op de bouten vast.

Reverse Kingpin Truck bevestiging aan drop-through deck

Bij bevestiging van trucks aan een drop-through longboard deck dien je eerst de baseplate van de hanger te scheiden. Dit kan eenvoudig door de kingpin volledig los te draaien en de hanger uit de baseplate te halen. Plaats de losse baseplate ondersteboven door de bovenzijde door de drop-through openingen en boven de gaten van het deck zodat de baseplate door het deck naar onderen steekt. Indien nodig of gewenst kun je tussen het deck en baseplate (soft drop-through) riser-pads plaatsen. Druk vervolgens de 8 bouten door de baseplate en vervolgens door de gaten van het deck. Draai het deck om en plaats de 8 drop-through washers (ringen) om de uiteinden van de bouten en draai vervolgens de moeren vast. Nu kun je de hanger opnieuw op de baseplate plaatsen en vastzetten door de kingpin opnieuw vast de draaien.

Longboard trucks afstellen

Als je longboard moeilijk/zwaar te besturen is of voor je gevoel juist te gemakkelijk instuurt kun je de longboard trucks eenvoudig afstellen. Afstellen van trucks kan door de kingpin van longboard trucks losser of vaster te draaien. Na het iets losser (linksom) draaien stuurt het board vaak gemakkelijker, na het iets vaster (rechtsom) draaien is de truck iets stugger en stuurt minder snel in. Het losser en vaster draaien van de kingpin kan met een longboard tool of met een dop/steek sleutel.