Longboarddeal - Evura: 035 5446937

Welk longboard past bij mij

Welk longboard past bij mij? Dat kun je via deze pagina te weten komen. Longboards zijn in vele soorten (shapes), maten, uitvoeringen (vormgeving) met de daarbij passende setups (onderdelen) verkrijgbaar. Daarmee zijn de boards voor verschillende longboard disciplines te gebruiken.

Hoe je een longboard kunt kiezen dat het beste bij je past is voor de meeste boarders afhankelijk van het te verwachten gebruik (discipline). Voor een startende boarder of een (beginnend) kind kan het van belang zijn om bij aanschaf naar een aantal specifieke longboard eigenschappen te kijken, zoals de shape en maat + de bijbehorende stabiliteit en deck-oppervlak van een longboard. Natuurlijk speelt vormgeving ook een grote rol bij een longboard, in onze shop vindt je super veel verschillende uitvoeringen zodat je eenvoudig een fraai longboard voor meiden of voor jongens kunt vinden.

Een inleidende uitleg vind je hieronder bij “Longboard soorten en maten”. De keuzehulp onderwerpen “ Welk longboard kiezen”, Longboards voor beginners” en “Longboard voor kind kiezen” bieden hierbij aansluitende specifiekere longboard aankoop informatie.

Een greep uit onze Longboard collectie

Longboard soorten en maten

Longboard shapes

Longboards zijn in verschillende shapes verkrijgbaar. Veel voorkomende types zijn: Pintail, Kicktail, Drop-down, Drop-through, Double-Kick, Top-mount downhill, Mini-cruiser en Penny-cruiser boards.

Pintail boards worden vaak gebruikt voor carving en cruising. Kicktail boards worden met name gebruikt voor freestyle (skateboard style) en cruising. Lange kicktail boards worden voornamelijk voor freestyle en dancing gebruikt. Drop-down (dropped) en drop-through boards geven veel stabiliteit en worden veel gebruikt voor lange longboard afstanden en speed cruising. Tevens worden enkele van deze boards voor downhill longboarding gebruikt. Top-mount downhill boards worden hoofdzakelijk voor downhill boarding gebruikt. Mini-cruiser en Pool boards worden veel voor pool/freestyle en short-distance cruising gebruikt.

Het type board dat vaak te zien is in longboard filmpjes is het double-kick longboard, dit board type is vaak symmetrisch en aan voor-en achterzijde voorzien van een kick. Deze boards worden veel voor freeride, slide en freestyle longboarding gebruikt.

Meer longboard shapes en aanvullende type informatie vindt je hier: Longboard soorten

Longboard maten

Bij full-size boards (alle board m.u.z. van cruiser en pool boards) ligt de gemiddelde longboard lengte tussen 36 en 44 inch (91 en 112cm) en longboard breedte tussen de 9 en 11 inch (23 en 28cm). Longboards die voor dancing gebruikt worden zijn vaak langer dan de eerder genoemde gemiddelde (fullsize) longboard maten. Mini-cruisers zijn een stuk korter en vaak smaller dan full-size longboards.

Longboard vormgeving

Longboards zijn in onze shop van vele verschillende merken in diverse uitvoeringen leverbaar. Uiteraard speelt de grafische vormgeving van een board geen functionele rol bij het longboarden, maar het oog wil natuurlijk ook wat... In onze shop vindt je per longboard type een zeer grote variatie aan designs. Zo vindt je bij ons altijd een mooi longboard voor meiden of voor jongens.

Welk longboard kiezen

Welk longboard je het beste kunt kiezen is voornamelijk afhankelijk van jou voorkeur in de hierboven bij “longboard soorten en maten” omschreven longboard types. Dus als je jezelf de vraag stelt “welk longboard moet ik kopen”, kijk dan vooral naar de longboard discipline waarvoor je het board het liefst wilt gebruiken.

Zoek je een freeride board en wil je veel sliden dan kun je het beste voor een symmetrisch (twin-tip) longboard met slide setup kiezen. Zoek je dé perfecte combinatie tussen freestyle (skatestyle) en freeride longboarding, dan kun je het beste voor een double kick longboard gaan. Als je hoofdzakelijk wilt cruisen en freestylen (skatestyle), dan is een kicktail board sterk aan te raden. Wil je relaxed cruisen en carven (korte bochtjes draaien) dan kun je het beste voor een pintail board (van gemiddelde lengte) gaan. Voor mensen die met name een stabiel board zoeken en snel en comfortabel lange afstanden af willen leggen, kunnen het beste voor een Drop-Through of een Drop-Down longboard gaan. Zoek je een dancer longboard, dan kun je het beste voor een extra lang (kicktail/double-kick) board gaan (langer dan 42 inch)

Longboard voor beginners kiezen

Beginnende boarders kunnen in principe op vrijwel alle longboards uit de voeten, toch is het op enkele modellen extra gemakkelijk te leren. Vraag je jezelf af welk longboard het beste is voor beginners?

Kijk dan met name naar de board-stabiliteit en/of de grootte van het board-deck. Zowel een stabiel board als een board met een groot deck is geschikt om mee te starten.


Stabiel longboard voor beginner kiezen

Drop-down, Drop-through of Double dropped (drop-down + drop through) boards geven veel stabiliteit. Deze boards zijn vaak voorzien van een laag gelegen deck met bijbehorende laag zwaartepunt. Dit geeft een boarder een zeer stabiel platform.

Ook boards met een lange wielbasis zorgen voor veel stabiliteit. Daarmee zijn (lange) (bv. kicktail/pintail/drop-down/drop-through) longboards (met lange wielbasis) ook zeer geschikt voor beginners.

Longboard met groot deck kiezen voor beginners

Longboards met een groot deck bieden een beginner “veel speelruimte”. Door een groot deck kun je extra gemakkelijk op een longboard blijven staan en kun je gemakkelijk moves uitproberen, zodat je het cruisen en carven snel onder de knie krijgt. Longboards met veel deck oppervlak zijn over het algemeen kicktail en pintail boards met een lengte van boven de 37 inch

Meer longboard aankoopadvies voor beginners vindt je bij: Longboard voor beginner

Longboard voor kind kiezen

Kinderen kunnen vaak prima met verschillende longboard types uit de voeten. Voor een beginnend kind geldt in principe hetzelfde longboard advies als voor andere beginnende boarders zoals hierboven beschreven bij “Longboard voor beginners kiezen”.

Zo kan vanwege de stabiliteit voor een drop-down of drop-through board worden gekozen. Vanwege het grote deck oppervlak (met bijbehorende speelruimte) kun je ook een kicktail of pintail longboard uitkiezen.

Toch is het vanwege de hanteerbaarheid (draagbaarheid en gewicht) met name voor kleinere kinderen vaak aan te raden om voor een longboard met een kortere lengte te kiezen (tussen de 33 inch en 40 inch). Om dezelfde reden is een (Penny) mini-cruiser of pool board ook zeer geschikt voor kinderen.

Meer longboard aankoopadvies voor kinderen vindt je hier: Longboard voor kind