Longboarddeal - Evura: 035 5446937

Welke longboard lagers kiezen

Wil je de voor jou geschikte longboard lagers kiezen? Kijk dan hoofdzakelijk naar het materiaal (staal, ceramic of titanium) en (hierbij behorende) technische eigenschappen van de lagers. De ABEC classificering speelt in deze keuze een minder grote rol. Vrijwel alle longboards worden geleverd met lagers in de maat “608”. In onze shop vindt je uitsluitend lagers in deze gestandaardiseerde maat.

Een greep uit onze collectie

Stalen Longboard lagers kiezen

In de kern van een stalen longboard lager zitten vrijwel altijd 7 of 8 kleine kogellagers. Voor een soepele overbrenging zijn deze lagers standaard voorzien van een smeermiddel.

Voor -en nadelen van stalen longboard lagers

Stalen longboard lagers zijn vaak voorzien van een sterke constructie. Daarbij zijn deze lagers vaak een stuk goedkoper dan lagers met een keramische of titanium constructie. Een nadeel van stalen lagers is dat deze bij zeer intensief gebruik, bijvoorbeeld op hoge snelheid (downhill) of bij extreem gebruik (extreme freestyling/freeriding), oververhit kunnen raken. De lagers kunnen hierdoor vervormen en vastlopen.

Eenvoudige of high-end (duurdere) stalen longboard lagers kiezen

Vaak zijn dure (high-end) stalen lagers ten opzichte van eenvoudigere types voorzien van een betere afdichting en een hoogwaardiger smeermiddel. Door een betere afdichting wordt de kern van deze lagers minder snel smerig. Een hoogwaardig smeermiddel laat de lagers wiel vaak soepeler draaien, tevens trekt een hoogwaardiger middel vaak minder vuil aan. Enkele duurdere stalen longboard lagers zijn vervaardigd van roestvrijstaal, dit verlengt de levensduur van de lager.

Ceramic longboard lagers kiezen

In de kern van ceramic longboard lagers bevinden zich meestal 9 kleine keramische kogels. Full ceramic lagers hebben niet veel smeermiddel nodig, daarbij zijn deze lagers vaak voorzien een teflon smeermiddel. Hierdoor raken deze lagers minder snel vuil dan stalen lagers, dit is bevorderlijk voor de levensduur. Een ander groot voordeel van keramische lagers is dat deze veel meer wrijvingswarmte aan kunnen dan andere lager-soorten. Ceramic lagers presteren hierdoor ook zonder problemen op zeer hoge snelheid, bijvoorbeeld bij longboard afdalingen of bij extreem gebruik, zoals bij extreem freeride en freestyle boarding.

Titanium longboard lagers kiezen

De kern van een titanium longboard lager is voorzien van titanium kogels, meestal zijn dit er 10. Titanium lagers zijn zeer licht en sterk (hard) en kunnen niet roesten. Vaak zijn deze lagers voorzien van een teflon smeermiddel. Dit middel maakt de lagers snel en soepel, ook trekt dit smeermiddel weinig vuil aan, hierdoor raken de lagers niet snel vervuild. Dit is bevorderlijk voor de levensduur.

Longboard lagers ABEC-rating

De ABEC classificering van longboard lagers heeft vaak nauwelijks invloed op de prestaties van de lagers. Een lager met een hoge ABEC rating (bijvoorbeeld ABEC 9) is iets fijner afgewerkt dan een lager met een lage classificering (bijvoorbeeld ABEC 5). Dit verschil is echter voornamelijk op (extreem) hoge snelheid waarneembaar. Vaak zijn lagers met een hoge ABEC rating (duurdere lagers) wel op andere fronten iets beter dan lagers met een lage rating. Zo is de afdichting vaak beter (tegen binnendringend vuil) en het gebruikte type smeermiddel vaak van betere kwaliteit.